5 fontos készség, amelyeket a gyermekek a nyári táborokban elsajátíthatnak

A nyári táborokban a gyermekek kipróbálhatnak új dolgokat, új barátokat szerezhetnek és élvezhetik a természet szépségeit. Sokan úgy gondolják, a nyári tábor semmi másról nem szól, csupán szórakozásról és játékról. Ez egyáltalán nem igaz. Egy nemrég végzett tanulmány szerint a nyári táborok nagyban hozzájárulnak a gyermekek pozitív fejlődéséhez, és a táborokban olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek létfontosságúak az életben. A nyári tábor többek között elősegíti az érzelmi intelligencia, az önbizalom fejlődését és függetlenségre, egészséges életmódra, környezettudatosságra nevel.


Az 5 legfontosabb készség, amely fejleszthető a nyári táborokban:

1. Csapatmunka-készség / Csapatorientáció

A nyári táborok egyik legnagyobb előnye, hogy a gyermekek új közösségbe kerülhetnek és megtanulhatják, hogyan kell kapcsolatot teremteni, csapatban dolgozni, csapatként megoldani egy-egy feladatot, egyszóval fejlődnek a szociális készségeik. Mindezt persze játékos formában. A legtöbb felnőtt szívesen emlékszik vissza tábori élményeire és sokan életre-szóló barátságokra is szert tettek egy-egy táborozás során.

2. Kommunikációs készségek

Mint tudjuk, manapság a gyermekek – és a felnőttek is – rengeteg időt töltenek számítógépek vagy egyéb elektronikus kütyük képernyői előtt. Természetesen ezen eszközök használata a mai világban már hozzátartozik a mindennapi élethez, és vannak programok, melyek kifejezetten jól fejlesztik a gyermekek képességeit, de nem szabad hagyni, hogy a technika az emberi kapcsolatok és legfőképpen a kommunikáció rovására menjen. A gyermekek többsége szívesebben játszik videojátékokkal, mint a szabadban a barátaikkal. De szerencsére van megoldás! A nyári táborokban nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek kommunikációs készségeinek fejlesztésére. Már az is rendkívül sokat segít, hogy a gyermek más gyermekekkel van körülvéve és a technika vívmányainak hiányában „rákényszerülnek” arra, hogy beszélgessenek egymással.

3. Empátia

Szeretné megtanítani gyermekének, hogyan legyen kedves és gondoskodó, de közben szeretné, ha gyermeke jól érezné magát és sok időt töltene a szabadban? Erre az egyik legalkalmasabb hely a nyári tábor. Ahhoz, hogy a gyermek empatikus legyen, először saját magát kell megismernie és megértenie. Emellett meg kell tanulnia, hogyan értékelje, tisztelje és értelmezze a többi ember véleményét, még akkor is, ha esetleg nem ért egyet vele. A legtöbb nyári táborban nagy hangsúlyt fektetnek az empátia fejlesztésére. Léteznek kifejezetten empátia-fejlesztő feladatok, melyek rendkívül népszerűek a nyári táborokban. Például modellezik, hogyan érezzenek együtt másokkal, hogyan legyenek gondoskodóak (ezt akár egy kisállat simogatóban is gyakorolhatják). Az empátia fejlesztése mellett fontos, hogy gyermek megtanulja kontrollálni és kifejezni a saját érzelmeit is.

4. Motiváció és hozzáállás

A nyári táborok rendkívül alkalmasak a motiváció és a hozzáállás fejlesztésre. A tábori foglalkozások felkeltik a gyermekek érdeklődését, ezáltal motiváltak lesznek egy-egy feladat végrehajtásában. A különböző versenyek, problémamegoldó kvízek jobb teljesítményre ösztönzik a gyermekeket. Már egy-két feladat után megértik, mi kell ahhoz, hogy valaki első legyen és egyesek miért végeznek az utolsó helyen. Mindennek az alapja a hozzáállás. A negatív hozzáállás csökkenti a teljesítőképességet, emiatt a negatívabb gondolkodású gyermekek gyakrabban veszítenek versenyhelyzetekben. A nyári táborban a gyermek megtanulja, hogy pozitív hozzáállással sok mindent elérhet és érdemes hasonlóan pozitív gondolkodású emberekkel körülvennie magát.

5. Kreativitás

A nyári táborok egyik legfontosabb feladata a kreativitás fejlesztése. A változatos művészeti, zenei, táncos foglalkozások közben minden gyermekből felszínre törhet rejtett tehetség. A gyermekek önbecsülésének jót tesz, ha kipróbálnak valami új dolgot és abban sikert érnek el. A tábor kiváló lehetőséget kínál erre, hiszen felügyelet mellett, félelem és következmények nélkül próbálhatnak is új dolgokat. Az agyagozás, a versírás vagy egy új koreográfia elsajátítása olyan pozitív, önbizalomnövelő hatással van a gyermekekre, amilyennel máshol nem igazán találkozhatnak. Gyakran előfordul, hogy egy nyári táborban felfedezett tehetség a gyermek felnőttkori életét is meghatározza, esetleg hivatást is ez alapján választ majd. Mindezek mellett a táborban megtanulják értékelni az egyediséget, ezáltal sokkal nyitottabb és elfogadóbb felnőttek válnak belőlük.

  •  
  •