7 ok, hogy miért a természetben töltse gyermeke a nyári tábort

Kutatások kimutatták, hogy a gyermekek többsége sokkal több időt tölt „képernyő előtt”, mint az ajánlott maximum 2 óra. Egy 2009-es ausztrál tanulmány szerint a 10-12 éves gyermekek fele naponta kevesebb mint 1 órát tölt a szabadban. Ez meglehetősen kevés, figyelembe véve azt a tényt, hogy a szabadban eltöltött idő rendkívül pozitív hatással van a gyermekek testi és mentális fejlődésére. Íme, a hét legfontosabb ok, miért fontos, hogy a gyermeke a szabadban töltse a nyári szünetet és a nyári tábort.

1. Testi egészség

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik sok időt töltenek a szabadban, sokkal aktívabbak és kevésbé fenyegeti őket a gyermekkori elhízás a fokozott fizikai aktivitás miatt. Ki látott már gyermeket egy helyben ülni a szabadban? Egy másik kutatás szerint minél több időt tölt a gyermek a természetben, annál kisebb az esély, hogy rövidlátó lesz. Orvosok szerint már 45 perc is elegendő, hogy csökkenjen a kockázat, ami vélhetően a napfénnyel áll összefüggésben. A mozgás nem csak a gyermekek testének jó. Azok, akik sok időt töltenek a szabadban sokkal koncentráltabbak lesznek, ezért a természetben eltötött nyári tábor kiválóan alkalmas a hiperaktív gyermekek fejlesztésére is. Mindemellett a napfény hatására a szervezetben D3 vitamin termelődik, amely létfontosságú a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez egyaránt. A napfényvédelem a nyári időszakban kiemelten fontos.

2. Magabiztosság, önbizalom

A természetben sokkal kevésbé struktúrált a játék, mint egy zárt térben. A gyermekek számtalan módon léphetnek kapcsolatba a természettel, ami nagy hatással van a kognitív fejlődésükre. A nyári táborban a gyermek megtanulja és megtapasztalja, hogyan teremthet kapcsolatot a természettel. Ezzel egyidőben megtanulja kontrollálni a saját cselekedeteit, mely által nagyobb önbizalomra, magabiztossága tesz szert.

3. Kreativitás és képzelőerő

Általánosan elfogadott tény, hogy a természet inspirálólag hat az emberekre életkortól függetlenül. A természetben a gyermekek szabadabban gondolkodhatnak, megtervezhetik cselekedeteiket és intuitív módon közelíthetik meg az őket körülvevő világot.

4. Felelősség

A természet felelősségre nevel. Ha a gyermek szembesül azzal, hogy a növény vagy állat elpusztul, ha nem gondoskodnak róla megfelelően, megtanulja, hogy a természettel felelősségteljesen kell bánni. A nyári táborokban növényismereti foglalkozások keretében a gyermekek megtanulhatják, hogyan kell gondozni a növényeket és azt is, hogy mi történik, ha nem öntözik a növényt vagy gyökerestől kitépik a földből.

5. Különböző ingerek

A természet sokkal ingerszegényebbnek tűnhet, mint a gyermek videojátéka, valójában viszont sokkal több érzékünket aktiválja. A természetben láthatunk, hallhatunk, szagolhatunk, tapinthatunk dolgokat. Ezek mind-mind stimulálják a gyermek agyát. Kutatások kimutatták, hogy ha kevés időt töltünk a természetben, az érzékelésünk beszűkül.

6. Gondolkodás

A természet gondolkodásra ösztönöz, hiszen a gyermekek számára a természet egy egyedülálló csoda. A természetben eltöltött idő alatt – legyen az egy park, játszótér vagy nyári tábor – a gyermekekben rengeteg kérdés merül fel a Föld bolygóról és általánosságban az életről.

7. Stressz és fáradtság csökkentés

A természet mérsékeli a stresszt és a fáradtságot. A figyelem restaurációs elmélet szerint a városi környezet úgynevezett irányított figyelmet követel, ami arra kényszeríti az embereket, hogy hagyják figyelmen kívül a zavaró tényezőket. A folyamatos irányított figyelem szó szerint kimeríti az agyat. A természetben viszont szabadon kalandozhat a figyelmünk. Ez a szabadság boldogság hormonokat szabadít fel, és ezáltal kevésbé érezzük magunkat fáradtnak.
Habár a számítógép szerves része az életünknek, fontos, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű időt töltsön a szabadban a nyári szünetben is.

  •  
  •