A gyermek legnagyobb szabadsága a bizalom

Amikor elengedjük a gyermek kezét, már az első pillanattól kezdve bizalmat szavazunk neki. Már az első pillanattól kezdve, hiszen bízunk abban, hogy megáll, hogy elindul, és hisszük, ha elesik, fel fog tudni állni. És bizony ez így történik.

Majd később egyedül viszi ki a szemetet, egyedül megy iskolába, majd érkezik haza, egyedül tanul, és edzésekre jár. Nem azért, mert a szülő felelőtlen, hanem mert bízik a gyermekben, hogy mindaz a tudás, felelősségtudat és ezerszer átrágott mondatok beleépülnek a gyermek szívébe, agyába, és tudja mit kell tennie.

A táborral sincs ez másként.

Tudod, amikor nem a nagyihoz, a nagynénihez megy nyaralni, hanem bedobod a mélyvízbe abban a tudatban, hogy képes lesz megállni a saját lábán, képes lesz új barátokat szerezni, és képes lesz egyedül helytállni egy olyan világban, amit eddig talán nem ismert.

És bizony ez a bizalom, amit már értékelni fog

A tudat, hogy ekkora felelősséggel ruházod fel a gyermeked, mindennél többet jelent majd a számára. Hiszen a bizalom a legnagyobb ajándék, amit csak adhatsz a számára, és persze nekünk is.

Hiszen a gyermeked lehet első percben még nem érti, de érezni fogja, hogy most valóban hiszel benne. Abban, hogy képes lesz nélküled, a figyelmed nélkül megállni a helyét egy idegen környezetben. Képes lesz bekapcsolódni a közös játékokba, a tábortűz előtti beszélgetésekbe, és nem utolsó sorban képes lesz az eddig elért eredményeit, tulajdonságait belevinni a hétköznapokba.

Hiszen a szülő mindig gyermeknek, kicsi gyermeknek látja a sajátját.

Pedig ők bizony másra vágynak. Némi függetlenségre, szabadságra, kalandra és barátokra. Hiszen a gyermek sem ismeri meg önmagát, ha nap, mint nap ugyanaz a monoton harmónia fogadja őket. Beletörődnek, talán szeretik is, de az új élmény a gyermek legnagyobb tanítója.

bizalom

És bizony visszatérve az iskolapadba, már egy másik gyermek ül majd. Az, aki megtanult fára mászni, tüzet gyújtani, sátrat állítani, vagy a vizes táborunkban kajakozni, legyőzni az ellenfelet, és talán életre szóló barátságokat kötni.

Ha pedig erre mind egy személyben képessé vált a gyermek, az algebra vagy a történelem már nem lesz kihívás a számára, hiszen lendületet, és bizalmat kapott, tőled.

  • 59
  •