Az eleven gyerek eleven felnőtt lesz

Sok éves tapasztalat mondatja velünk a fenti mondatokat, és gondolatban ezzel teljesen ellentmondunk a ma megszokott oktatásnak is. Eltelt ismét egy-egy turnus táboroztatás, és ismét bizonyítást nyert a tény, mely szerint ezek a gyerekek hihetetlen jó fej és sikeres felnőttekké válhatnak.

Pedig megtudtuk, hogy nem minden bizonyítvány volt színjeles, sőt, van, ahol az utolsó másodpercben görbült a jegy. Megtudtuk, hogy voltak beírások, fegyelmezések, büntetések az évben, de a mi kis táborozóink szeme csillogott. És megnyugodtunk. Mert látjuk, hogy ami bennük van, a gyermeki tisztaság, a kíváncsiság, a társaság és kalandok iránti vágy, nem tudja kiölni semmi. Még az oktatás sem.

Órákon keresztül tudnak beszélgetni, viccelődni, vagy egyszerűen csak feltérképezni a körülöttük lévő világot. Mert bizony tűpontos megfigyeléseik vannak.

Sokszor elgondolkodunk rajta, mennyire tisztán, egyszerűen képesek szemlélni a világot, mennyire a megoldásra fókuszálnak, és nem a problémákra. Nem értik a felnőttek kerülő útvonalát, mely sokszor a célokhoz vezeti őket. Hiszen mindig a rövidebb utat keresik, azt, ami előttük van.

És nem kell messzire mennünk, amikor látjuk a mai világ szereplőit, Elon Musk-al bezárólag mindenki kissé necces gyermekkort tudhat maga mögött. Nem voltak visszahúzódóak, csendesek, sokkal inkább ők voltak azok, akiknek sokszor máshol járt az eszük.  

És bizony a nálunk táborozók szinte mindegyikében ott van a zseni, ezt pedig statisztikai elemeire bontva kijelenthetjük, minden gyermekben ott a zseni! Ott van a megoldás minden felmerülő problémára. Nem állnak meg kétségbeesni egy-egy adott helyzet előtt, helyette azonnal a megoldást keresik. Mindezt teszik olyan érdeklődéssel, akarattal és elszántsággal, hogy valóban boldogság nézni.

eleven gyerek

És talán a kulcs nem másban keresendő, mint abban, hogy a gyerekek hisznek önmagukban. Önmagukban, megrendíthetetlenül, és nem hagyják, hogy az épp aktuális iskolai teljesítmény ezt kerékbe törje. Mert ott a család, ott a barátok, akik szintén hisznek bennük és egymásban. Ezt látjuk mi a táborban. A hitet.

  • 59
  •