Egyszülős családok, ahol a tábor a szülőt menti meg

Nagyon sokat foglalkoztunk már azzal, hogyan, miként él és létezik a gyermek év közben. A megannyi teher, a megfelelés, a dolgozatok, és persze sokat foglalkoztunk azzal a témával is, mi történik, amikor a szülőnek nehéz elhelyeznie a gyermeket a nyári szünet alatt, hiszen dolgozni kell, és mindig kell.

Az élet azonban nem ennyire kiszámítható, nem ennyire halad szőr mentén, sőt, mi több, vannak helyzetek, életek, melyek felett, ha akarnánk se tudnánk szemet hunyni.

Ez pedig a szülő, az egyszülős családok, életek.

Számtalan családban nincs, vagy nem is létezett soha láthatás rendje. Bírósági papír ide, vagy oda, lássuk be, a szülő maga dönti el, érdekli-e a gyermek sorsa, mentesítve ezzel picit a másik szülőt, akinek hatalmas teher marad a vállán, ha mindent egyedül kell végig vinnie.

Ebbe talán sok esetben bele se gondolunk, hiszen olyan természetes a reggel, egy, vagy több gyerekkel, ahol kialakulnak a rutinok, a fürdőszoba időrendje, a délutáni elfoglaltság, vagy hazaérkezés lebonyolítása, mert nincs megállás.

Nyáron azonban valami mindig megváltozik

Mintha az egyszülő képébe lenne tolva a helyzet, a Te gyereked senkinek sem kell.

Ennél nehezebb, amikor valóban nem tudod megoldani a nyaralást, amikor a nagyszülők is dolgoznak, és azt látja az egyszülő, és persze a gyermek, hogy a szomszéd Pistike is egyszülősként megy a nagyihoz, a másik szülőhöz, meg nyaralni, vagy csak egyáltalán „hétvégézni” a keresztanyához.

És jön a kétségbeesett elárvult nyár

Ami lelkileg is rettenetesen nehéz, hiszen a szülőnek, az egyszülősnek egyedül kell megoldania a nyarat, munkával, vagy anélkül. Statisztikai adatok kimutatják, hogy az egyszülős munkavállalók zöme ilyenkor, tehát a nyáriszünet ideje alatt veszíti el az állását, és lássuk be, érthető.

Mert a megoldandó feladatok mellett bizony ott a lelki teher is. Amikor mindent adna a gyermeknek a szülő, de nincs partner, nincs ráérő családtag, vagy egy igazán jó barát, akihez el lehetne küldeni a gyermeket csak egy pár napra….

Pár nap, ami alatt feltöltődik a gyermek, ami alatt magához térhet a szülő, hogy ismét hittel, reménnyel, és élményekkel tele tudják folytatni azt, amit úgy hívunk, szeretet.

És végre nem kellene rettegni a gyermeknek, és könnyezni az egyszülősnek, az első magyar házi feladaton, amikor az a feladat, írják meg, hol nyaraltak nyáron a gyerekek!

Drága Tanárok! Nem lehetne ezt a kérdést végre örökre elfelejteni? Annyira fáj, annyira sok családnál.

  • 59
  •