Felszerelés lista ottalvós gyerektáborhoz, amit minden szülőnek ismernie kell

A szülők a lehető legtöbb lehetőséget szeretnék megadni gyermekeiknek, ami természetesen érthető is. Azt akarják, hogy gyermekük boldog legyen, egészséges, jó és tartalmas kapcsolatot alakítson ki másokkal és bízzon önmagában. Habár az óvodai és iskola környezet elősegíti a gyermek szocializációját, sok gyermek szenved a nyári, sokszor „eseménytelen” hónapokban. Unalom ellen az egyik legjobb megoldás a nyári tábor.

A gyerektáboroknak számtalan előnyük van. A gyermekek friss levegőn lehetnek, új barátokat, új ismereteket és mindemellett életre szóló élményeket szerezhetnek. Tudta, hogy az országban évente több ezer gyermeket iratnak be különböző táborokba a szüleik? Ez nem véletlen, hiszen a táborozás során a gyermek olyan élményekkel gazdagodhat, amelyekből akár felnőttkorában is profitálhat majd. Ebben a megvilágításban a nyári tábor nem csupán szórakozás, hanem egy életre szóló befektetés is, ami garantáltan megtérül.

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor már kellőképpen önálló ahhoz, hogy saját maga is megfogalmazza az igényét, hogy táborba szeretne menni, hogy szeretne egy kis időt a barátaival, a szüleitől távol tölteni. Sok szülő megijed ilyenkor; úgy érezhetik, gyermekük már nem szereti őket úgy, hiszen már nélkülük is jól érzi magát. Ez azonban egyáltalán nincs így, sőt! Ez a szülőkről való természetes leválás, az önállóvá válás folyamatának egyik legfontosabb lépcsőfoka. Mindezek ellenére sokszor a szülő és a gyermek is nehezen éli meg ezt az időszakot.

Ahhoz, hogy a táborozás minden szempontból zökkenőmentes legyen, fontos a tervezés. A szülőknek érdemes már hetekkel a táborozás előtt összeírni egy felszerelés listát, hogy biztosan semmi ne maradjon otthon. A szervezésbe, pakolásba a gyermeket is bevonhatjuk, ami így akár egy közös családi program is lehet. A közös tervezgetés közben a gyermek egyre izgatottabbá, lelkesebbé válik és az esetleges szorongás megszűnik.

Aggódik, hogy valami fontos lemarad a listáról? Aggodalomra semmi ok! Segítünk! Az alábbiakban részletesen összefoglaljuk, melyek azok a létfontosságú dolgok, amelyeket mindenképpen érdemes becsomagolni, ha a gyermek táborozni indul.

 
 

 

Ruhaneműk

A ruhák a mindennapi élet szerves kellékei. Nincs ez másként egy nyári táborban sem. A ruhacsomag összeállításánál mindenképpen vegyük figyelembe, milyen programokon fog részt venni a táborban a gyermek. Érdemes előre tájékozódni arról is, hogy milyen időjárás várható a táborozás időszakában. Ha bizonytalanok vagyunk és van rá mód, vegyük fel a kapcsolatot a tábor vezetőjével és kérdezzük meg, milyen kiegészítőket csomagoljunk be feltétlen a gyermeknek.
A következő lista jó kiindulási pont lehet:

 • Zokni, alsónemű
 • Pizsama
 • Papucs
 • Kényelmes váltóruha (póló, pulóver, nadrág)
 • Sportolásra, kirándulásra alkamas cipő
 • Meleg, vízhatlan kabát és csizma
 • Sapka, napszemüveg
 • Fürdőköntös és fürdőruha (a tábor jellegétől függően)

Érdemes – különösen ha kisebb gyermekekről van szó – több ruhát (pólót, zoknit stb.) csomagolni, mint amennyire a napok száma alapján feltétlenül szükség lehet, hiszen egy táborban könnyen előfordulhat, hogy bizonyos ruhadarabok sárosak lesznek, elszakadnak vagy esetleg eltűnnek. Igyekezzünk megtalálni az egészséges egyensúlyt, hiszen az óvatosság könnyen átcsaphat „túlcsomagásba”.
Tipp: Minden ruhadarabra kerüljön címke, vagy valamilyen speciális jel (monogram, hímzés stb.). Ez a megoldás különösen akkor praktikus, ha a táborban közösen mossák a gyermekek ruháit.
A ruhákhoz szervesen kapcsolódó rendkívül praktikus eszköz a szennyestartó zsák. Függetlenül attól, hogy a táborban biztosított-e a mosás lehetősége vagy sem, a gyermeknek szüksége lesz egy erős anyagból készült zsákra vagy nagyobb zacskóra, amelyben a szennyes ruháit tárolhatja. A zsák nem csak tárolásra, de adott esetben (mosás) szállításra és rendszerezésre is alkalmas. Ha nincs mosási lehetőség a táborban, a szennyes ruha zsákot biztonságosan, a többi tiszta ruhától és egyéb tárgytól elkülönítve tudja hazavinni a gyermek. Fontos, hogy a szennyestartó zsák vízálló is könnyen tisztítható legyen. Érdemes sötétebb színű zsákot választani.

Tisztasági csomag, piperecikkek

Habár otthon a gyermekek zöme sokszor még öt percet sem tölt egy a fürdőszobában, fontos, hogy a nyári táborban kéznél legyenek a legfontosabb tisztálkodási eszközök.
Ezek mindenképpen szerepeljenek a listán:

 • Törölköző (legalább 2 – egy zuhanyzáshoz, egy pedig a strandra vagy más vizes programokhoz)
 • Fogkefe, fogkrém
 • Tusfürdő, sampon, hajbalzsam
 • Szappan
 • Fésű, hajkefe

Nagyobb, tinédzserkorú gyermekeknek az alábbiakra is szükségük lehet:

 • Női/lányka higiéniai termékek
 • Dezodor
 • Borotva
 • Ajakbalzsam

Ha a gyermek már idősebb, bármennyire is nehéz, igyekezzünk meggyőzni, hogy ne vigyen magával túl sok smink eszközt és hajbavalót, hiszen a táborozás lényege a társas szórakozás, nem az aktuális smink trendek felvonultatása.
Tipp: Szerezzük be egy masszív, vízhatlan neszeszert, hogy a gyermek tisztálkodási csomagát elkülöníthessük a csomag többi részétől!

Felszerelés programokhoz

A nyári táborokban számtalan nagyszerű program közül választhatnak a gyermekek, azonban nincs is annál kellemetlenebb, mikor a gyermek azért nem tud részt venni az adott programon, mert nincs megfelelő felszerelése. Nagy könnyebbség, hogy a tábor vezetősége a program listát már a táborba érkezés előtt kiküldi a résztvevő gyermekek szüleinek, hogy kellőképpen felkészülhessenek.
Programtól (és tábortól) függően a következő dolgokra lehet szükség:

 • Kerékpáros bukósisak
 • Teniszütő
 • Hangszerek
 • Táncruha
 • Sportruházat (funkcionális ruházat pl.: sziklamászó tábor esetén)
 • Úszódressz, úszónadrág, úszószemüveg
 • Zseblámpa
 • Hátizsák
 • Kulacs

Képtelenség kitalálni, hogy pontosan mire lesz szükség ezért, ha van rád mód, egyeztessünk a programszervezőkkel. Ezzel minden kellemetlenségtől megkímélhetjük gyermekünket.
Tipp: Akkor is csomagoljuk be a felszerelést, ha a gyermek nem biztos benne, hogy részt szeretne venni a programban. Gyakran csak a megérkezés pillanatában vagy a program kezdete előtt dönt úgy, hogy mégis részt vesz. Előrelátó csomagolással elkerülhetőek a kellemetlen percek.

Gyógyszerek, elsősegély

Ha a gyermek külön egészségügyi ellátást igényel vagy speciális gyógyszerezésre szorul, fontos előre egyeztetni a tábor vezetésével és a táborban dolgozó nevelőkkel. Ők pontosan el tudják magyarázni, hogy a gyermek hol tárolhatja majd a gyógyszereit és szükség esetén a gyógyszerezést is felügyelik. A gyógyszerek mellett fokozott figyelmet kell fordítani a speciális étrendű, különböző intoleranciákkal élő gyermekek étkeztetésére is. Ne felejtsük el tájékoztatni a tábort, ha gyermekünk glutén-, vagy laktózérzékeny!
Tipp: Jó, ha minden táborozó gyermek csomagjában lapul pár általános elsősegélynyújtó eszköz:

 • Ragtapasz
 • Steril gézlap
 • Antiszeptikus törlőkendő
 • Kötszer
 • Csipesz
 • Hideg/meleg gélpárna

Minden ottalvós tábor alkalmaz képzett elsősegélynyújtókat, akik azonnal segítenek, ha baj van, de a fent felsorolt eszközökkel akár a gyermekek is el tudnak látni egy kisebb vágást vagy horzsolást.

Napvédelem

Megfelelő napfényvédelem hiányában könnyen károsodhat a gyermek szeme, bőre és a bőrdaganat kockázata is megnő. Fontos, hogy gyermekünk az egészsége kockáztatása nélkül élvezhesse a napsütést, ezért mindenképpen készítsünk a csomagjába naptejet, napozó kalapot és igény esetén napszemüveget is. Ha gyermekünk fényérzékeny vagy napallergiás, fordítsunk fokozott figyelmet a napfényvédelemre!
Tipp: Ha a gyermek nem kedveli a naptejet, próbáljunk spray vagy aeroszolos kiszerelést használni. Ha színezett naptejet használunk, könnyen kiderülhet, ha kimaradt egy-egy folt a bőrön. Indulás előtt tanítsuk meg a gyermeket a helyes napfényvédő használatra!

Rovarok elleni védekezés

A rovarcsípés egyáltalán nem szórakoztató dolog, ezért indulás előtt mindenképpen gondoskodjunk megfelelő mennyiségű rovarriasztó termékről. Számtalan termék közül választhatunk, a lényeg, hogy tanítsuk meg a gyermeket a riasztó helyes használatára. A legtöbb tábor felkészült a „rovarok támadására”, az ablakokra szúnyoghálót szerelnek, de egy ottalvós táborban este is vannak foglalkozások a szabadban, tehát nem árt felkészülni. Ha gyermekünk allergiás valamely rovar (pl.: darázs) csípésére, tájékoztassuk a tábori nevelőket. Ilyen esetben az információ életet menthet!
Tipp: Szúnyogriasztó készítményt otthon is készíthetünk, mindenféle vegyszer nélkül. Csupán vízre, gyógyszertári alkoholra levendulaolajra és citromfűolajra van hozzá szükség.

Személyes tárgyak

Időnként mindenkire rátör a honvágy, nincs ez másként gyermekkorban sem, főleg, ha a gyermek az első ottalvós táborába készül. A családtól való elszakadás okozta szorongást könnyedén csökkenthetjük, ha gyermekünkkel együtt becsomagolunk az utazótáskába egy kedves családi fényképet, a kedven plüssállatát vagy más személyes tárgyat, amihez a gyermek kötődik. Ezek a tárgyak eszükbe juttatják az otthon melegét és biztonságérzetet adnak. Fontos, hogy ne vigyen a gyermek túl értékes dolgokat, mert a táborban minden könnyen eltűnhet.
Tipp: Ha gyermekünk plüssállattal alszik, ne hagyjuk otthon kis barátját. A legtöbb gyermek kötődik valamilyen alvóállathoz és nélküle sokszor el sem tudnak aludni.

Játékok

Minden táborban biztosítanak időt szabadfoglalkozásra, amikor a gyermekek kötetlenül játszhatnak egymással. Ilyenkor jól jöhetnek a különböző játékok korosztálytól függően:

 • Kártya
 • Társasjáték (a legtöbb népszerű társasjátéknak létezik kifejezetten tábor-, és utazásbarát változata)
 • Labdajátékok
 • Színező könyvek
 • Rejtvény, szókereső

Ha nem kimondottan tech táborba készül gyermekünk, ne pakoljunk a táskájába játékkonzolokat és egyéb elektronikai eszközöket. A legtöbb táborban ezek használata kifejezetten tiltott (sok helyen a mobiltelefon használata is tilos).

A táborozás és a táborra való felkészülés nem csak a gyermek, de a szülő számára is rendkívül stresszes időszak. Kellő tervezéssel, listaírással és odafigyeléssel azonban minimalizálhatók a kellemetlenségek. Fontos, hogy szülőként ne aggódjuk túl a dolgot és ne próbáljunk mindent irányítani, aggodalmunk, szorongásunk a gyermekre is átragadhat. A táborozás remek lehetőség a gyermeknek, hogy megtapasztalja, milyen érzés az önállóvá válás és a pozitív élmények hatására az önbizalma is megnő. Gondtalan táborozásra fel!

 •  
 •