Kalandtábor vagy unalom?

A kaland a szülő fejében már ilyenkor elkezdődik, hiszen nincs, vagy csak kevés az a szülő, akinek ne jelennének meg a felhők, ha a közelgő nyári szünetre gondol. Minél közelebb az időpont, annál nagyobb a gond, mert a gyermeket el kell tenni, le kell foglalni, és mindezt úgy, hogy jól érezze magát.

Jobb esetben ott a nagyi, aki tíz körömmel harcol a vakáció idejéért, és mindent megtesz, hogy a féltett kincset, a gyermeket, kalandokkal teli élményekkel halmozza el. De számtalan családban a nagyszülő nem opció. Lehetnek nagyon idősek, betegek, rettenetesen messze, vagy mert már nincsenek az élők sorában. És bizony nagyon sokan még dolgoznak. Épp nyugdíj előtt, vagy után, mert kell.

Így sok esetben a szülő idegtépő kalandja, hogy hosszú hetekre gondoskodjon a gyermek élményeiről, és biztonságáról egyszerre. Ezt azonban a munkaadók elfelejtik. Minimális a szabadság, a munka pedig nem állhat meg. Így marad az őrlődő szülő, és az unatkozó gyermek, aki kalandokat akar.

Most mondhatnánk, hogy nincs pánik, küldd hozzánk kalandtáborba, ennél azonban sokkal árnyaltabb a helyzet. Hiszen meg kell bizonyosodj, hogy a tengernyi táborkínálat közül melyik az, amelyik valóban a csemetédnek való. Hiszen senki nem szeretne úgy járni, hogy a tábor első napja után a gyermek sírva közli, többet nem akar menni. Egyrészt úszik a befizetett pénz, másrészt ismét megoldhatatlan feladat elé állít az élet, hiszen élmény és biztonság kell azonnal.

Épp ezért azt tanácsoljuk, tényleg légy körültekintő.

Mikor elkezded az ideális tábor felkutatását, tudnod kell, hogy lesznek napközis táborok, és ottalvós táborok. A kettő közötti különbséget nagyon ecsetelni nem kell, de jó átgondolni, melyik az, amelyik a gyermek személyiségének megfelelő. A napközis tábor a gyermek komfortzónáján belül esik, így reggel megy, délután pedig ismét otthon lehet. A több napos táborok, ahol azonban a gyermekek ott is alszanak, megint más személyiséget kívánnak. Azoknak a gyermekeknek ajánljuk ezt a tábortípust, akik elevenebbek, mozgékonyabbak, kíváncsiak és barátkozóbbak.

Majd aztán jön a következő feladat, kiválasztani a tábor típusát. Tematikus tábort szeretnél, vagy kalandtábort?

A tematikus tábor az, ahol nagyjából mindig ugyanaz történik majd, hiszen egy témakört járnak körbe a gyerekek. A hercegnő táborban apró hercegnőket képeznek egy hétig, a fotós táborban fotóznak, a számítógépes táborban pedig programoznak, játszanak, terveznek, mindezt a számítógép keretein belül.

A kalandtábor azonban más. Ez a régi idők hangulatát adja vissza, ahol az elevenség és a felfedezés kitűnően megférnek egymással. Az ügyességi versenyeken túl a természet és önmaguk felfedezése kulcsszerepet kap, arról nem is beszélve, hogy a különleges esemény különleges, új barátságokat hoz majd a gyermek életében.

Hiszen mi felnőttek is szeretnénk a tábortűz mellett mesét hallgatni, vagy énekelni, a gyermek pedig kitörölhetetlen emlékeket kap majd ezáltal. Sátorban aludni, a szabadban játszani, megtudni mennyi erőtartalék rejlik a gyermekben valóban páratlan élményt nyújt majd számára. Arról nem is beszélve, hogy a természettel megismerkedve jobban óvja, védi majd azt.

Önállóság mindenekfelett

Na igen. A kalandtábor valóban maga a kaland akkor, ha a gyermek otthon önállótlan, és mindenben segítségre vár a szüleitől. Számtalan esetben láttuk már, hogy ezek a gyerekek egy szempillantás alatt vállnak vagány, önellátó csemetékké, hiszen igénylik mindazt, ami a megszokottól eltérő. Így lehet az, hogy szó nélkül kitakarítják a sátrakat, és rendbe teszik a saját dolgaikat. Hiszen kiélhetik a saját vágyaikat, feszíthetik a határokat, és a közösség varázsa egyként hat minden gyermekre.

kalandtábor

Épp ezért szülőként a nyártól nem félni, hanem várni kell azt. Számtalan lehetőség, tengernyi esély, hogy a gyermek úgy töltse el a szünidőt, ahogy számára a legkedvesebb. Ha pedig egy igazi kalandtábort szeretnél, nincs más dolgod, mint felkeresni bennünket, az akciókért, részletfizetési opciókért, és lehetőségekért. Mert a kalandtábor a Te döntéseddel kezdődik. (Todorovits Rea)

  • 8
  •